neljapäev, 12. juuli 2012

Turistina Tallinna vanalinnas



Sellest saab nüüd siis nädal kui sai käidud, fotokas kaasas, Toompeal ja all vanalinnas jalutamas. Aitäh sulle Riina, et sellele toredale mõttele tuli :)

Esmalt seadsime sammud Toompeale ja sealsetele vaateplatvormidele - nagu ühed korralikud linnakülastajad kunagi :)  

Esimesel neist sai koos turistidega kõõlutud üle platvormi serva ja kiigatud alla linnatänavatele ning katustele. Samas platvormil oli ka kohake näljastele ja pingike väsinutele :)






















 


Edasi liikusime mööda kitsaid munakividega sillutatud tänavaid järgmise kohani, Patkuli vaateplatvormile, vahepael hoolsalt pilte klõpsides. Siit vaade Toom-Rüütli tänavale.






Vaateplatvormilt avanes vaade Toompea lossile ja alla Nunne tänavale. Ning loomulikult ei saanud ma jätta kasutamata võimalust, et teha üks panoraamfoto linnale avanevast vaatest. Selle foto jätan aga postitust lõpetama.
 

Kui ma seal üle serva kiikasin, sõitis mööda Nunne tänavat vahva punane rong :)


Edasi liikusime Toomkiriku poole, jäädvustades kõike, mis hetkel meeli ergastas. Siit vaade Kiriku põiktänavasse.


Silma hakkasid vahvad 'lillekastid', ehk siis vihmaveerennid, milles kasvasid kõrred ja kukehari. Päris dekoratiivne see hooldamata renn :)


Sattusime Toomkiriku taha ja pidasime nõu kuhu edasi liikuda. Kiire klõps kiriku tornist (huvitav, kas selle kell peabki näitama 45 minutit hilisemat aega...?) ja edasi Toom-Kooli tänavale ning sealt väikese ringiga tagasi Lossi platsile. Toom-Kooli tänava lõpus olevad hooned olid küll pisut räsitud seintega, kuid seda enam torkas silma imearmas, romantiline sepisvärav mis viis salapärasesse hoovi :)



Pikal jalal möödusime Pika Jala kohvikust, mis seal on olnud juba... no, niikaua kui ma mäletan :))


ja suundusime Lühikesse jalga. Mulle meeldib see tänav, nii põnev on laskuda mööda võlvialuse treppe ja sattuda salapärasele kitsale tänavale, mis on käsipuuga justkui kaheks jagatud. Ühel pool trepiastmestik, teisel pool munakividega sillutatud tee. Kõigepealt siis pilk paremale ülesse Neistitorni poole ja siis alla vasakule sinna, kus trepid viivad all-linna..


Oi, millised vahvad lillekastid siin ühe maja akende all olid :)


Liikusime edasi mööda Rataskaevu ja Dunkri tänavat Raekoja platsile. Kuigi taevas oli aeg-ajalt hall ja kippus kohati kergelt tibutama, oli küllalt palju inimesi, peamiselt siiski turiste, tänavakohvikutes oma neljapäeva õhtut nautimas. Eriti menukad olid sellised kohad, kus varikatused päikest ning vihmapiisku kinni püüdsid.






Raekoja platsil käis aga kõva sebimine. Käimas olid Keskaja päevad ja meie sattusime sinna just siis kui enamus kaupmehi kauplemise lõpetas ja oma kraami kokku pakkima hakkas.


Mida kõike huvitavat seal küll ei olnud, kuid veelgi huvitavamad olid kaupmehed/-naised ise oma vanaaja hõngulistes riietes. No neid kohe pidi jäädvustama ;)







 


Sai ka lettide vahel ringi liigutud ning piilutud, mida vahvat siis sellel keskaja turul müüdi. Õnneks ei olnud veel kõik oma kaupa kokku pakkinud :) Keraamika, sepised, nahkesemed, kudumid, igasugusest materjalist ehted jne, jne...

Väike pildiseeria sellest, mis räägib iseenda eest:







Aeg oli juba sealmaal, et tuli hakata mõtlema kojumineku peale. Tagasiteeks valisime Vanaturu Kaela, kus oli jälle palju põnevat vaadata.


Juba eemalt tungis ninna mõnusat magusat lõhna. No muidugi, süüdlast ei tulnud kaugelt otsida:) Vanaturu Kaela ja Vana Turu nurga peal, Olde Hansa restorani juures valmistati ja kaubeldi mõnusate mandlitega. Meist jäid need seekord proovimata.


Seal samas oli rahvale ka veidi meelelahutust. Keskaegsetes kostüümides noored mängisid selle aja mänge ja publikut see külmaks ei jätnud. Nii sain minagi kaadrisse nii meelelahutajad kui ka neid pildistada püüdva vahva daami sinises :)



Olde Hansa, nagu alati, on rahvast tulvil. Ei tea, kuidas siseruumides oli, kuid väljas terassil tundusid kõik kohad hõivatud olevat. Terassipiirdeid kaunistasin lillekastid ja mis minu arust eriti vahva, nendes lillekastides kasvasid igasugused toredad köögivilja - ja maitsetaimed.



Suur-Karja tänaval tuli meile vastu üks väga markantne kuju. Kui paljudel meestel on julgust selliselt riietuda? Muide, sealt tagant paistab, küll vähe viletsasti, üks punane Corvette. Oletame, et see kuulub sellele sini-punases riietuses härrale :)


Meie ringkäik võttis aega veidi üle kahe tunni ja selle ajaga nägime vaid murdosa Tallinna vanalinnast. Et kõike näha peaks varuma kas rohkem aega või siis tuleks käia mitmel päeval. Uskuge, see tasub end ära, erit praegu, suvisel ajal kui tänavaid kaunistavad välikohvikute õitsvad lillesülemid :)

Ja lõpetuseks siis eespool lubatud panoraamfoto Patkuli vaateplatvormilt.


2 kommentaari:

  1. Tore, et aega võtsid ja vanalinnas said ringi vaadatud kaamera kaasas. Endal kahjuks tihtipeale seda ega napib. Väga ilusad pildid kõik ja huvitavalt esitatud.

    VastaKustuta
  2. Oled mõnusaid kaadreid saanud ... kusjuures olen ka ise paari viimase aasta jooksul nautinud jalutuskäike, mis viivad vanalinna, eriti kui iga lisada oma käikudesse uusi tänavaid ja urkaid ... mida kõike sealt avastad võib ... minu kui mitte põlise tallinnlase jaoks on seal veel avastamisruumi piisavalt. ;)
    Keskaja laadale raekoja platsis sattusin korra möödunud pühapäeval peale kino, kuid siis polnud ka kaasas muud kui vaid telefon ;)
    Silma jäi veel see sinise öösärgiga punapea :P
    Tegelt peaksid tallinnlased kõik (ja muidugi ka väljastpoolt rahvas) tegema tihedamini jalutuskäike oma linnas ... usun et ettevõtmine on seda väärt ...

    VastaKustuta