neljapäev, 27. september 2012

Värvirõõmu - puna-roosa

Vot kus lugu, tahtsin teha ühte postitust punase teemal, kuid punaseid õitsejaid meie aias nagu polegi.... kevadel tulbid, suvel pojengid (needki lillakas punased) ja ainuke sügisene, peaaegu punane lill on aed-päevaliilia 'Crimson Pirate'. Ma isegi ei tea, miks need soetasin... kas sellepärast, et on selliste ilusate saledate kroonlehtedega või sellepärast, et Hansaplantis oli neile sooduspakkumine :) No igatahes eelmisel suvel nad tee meie aeda leidsid. Vaatasin praegu, et Hansaplant pakub neile õitsemise ajaks juuli-august. Hmm, meil nad praegu õitsevad ja uusi õienuppe jagub ka...

Nagu tihti juhtub ei suuda ma pildistava objektiga piisavat vahemaad säilitada. Nii ka siin, kohe pidin ninapidi vastu tolmukaid ronima :)


Õnneks leidsin ka ühe veidi eemalt tehtud foto, no kas pole vahvad õied? (just, just, siin on nüüd peaga kaasa noogutamise koht :)) .
 

Nii, mis siis veel veidi punast meenutaks.... ahjaa, floksid või aed-leeklill nagu teda peenemates ringkondades nimetatakse. Allolev isend ei ole küll päris punane ja pilt ise ka vist mitte päris septembrikuu oma (septembris polnud lihtsalt enam nii palju õisi). 


Ja ongi punastega kõik. Edasi on kõik puha roosad toonid, minu lemmikud valgete ja sini-lillade kõrval;)

Esmalt siis enelas. Vaatan kohe järgi, mis ta nimi on, sest taimenimede meeles pidamisega ma just eriti ei hiilga. Kui ülesse ei kirjuta, siis ei mäleta. Nii... Jaapani enelas 'Genpei' (Spiraea japonica ´Genpei´(´Shirobana´)). Vot see on üks vahva isend. Tal on ühes põõsas nii roosad kui valged õied. Mõni õiekobar on kohe kahevärviline. Nii ilus! :))) Ja õitseb pikalt - vähemalt meie aias. Siit üks pilt tema tolmukakatest :) Kes soovib, siis põõsa pilti palun vaadata eespool olnud lingilt.


Mida veel... no muidugi astilbed. Mingid isendid õitsesid suvega ära, kuid see siin on hilisema ärkamisega. Õitseb praegugi veel. 
 

Ja loomulikult roosid. Toon siin ära vaid ühe, minu lemmiku, pinnakatteroosi 'Fortuna Rigo'. Ehee, näeb välja nagu kibuvits, jah? Aga ei ole.


No nii, hakkavadki roosad otsa saama. Lõpetuseks veel purpur-siilikübar (Echinacea purpurea). Selle sordi nimi peaks olema 'Prairie Splendor'. Kui ma ükskord tubliks saan, siis kaevan oma püsilillepeenra ümber ja istutan sinna palju siilikübaraid. On, mida sügisel imetleda:)

Siit üks kalli-kalli pilt


ja üksik unistaja


ning titekas.


Siilikübara südamik on vahvalt ogaline ja püüdsin sellest ka makropilti teha. Juhtus aga nii, et üks kärbes arvas, et ilma temata jääb see pilt igav ja istutas end ühe oga tippu. No oleks siis võinud vähemalt näo minu poole keerata :)


Et sujuvalt üle minna järgmise postituse teemale, siis panen siis ühe roosa-valgekirju pildi kukeharjast. Ja nüüd arvame kõik koos ära, mis värv on järgmine kord teemaks... ?


6 kommentaari:

  1. Valge :D
    Väga mõnusad kaadrid ja tekst lisab head vürtsi :))
    Sa loodad "tubliks saada" ja peenra ümber kaevata, ma loodan "tubliks saada" ja mõttest "peaks neid pildistama" tegudeni jõuda :D
    Lemmikkaadrit on suht raske välja valida, aga tundub, et "titekas" edestab teisi mikromillimeetri võrra :) Keep going :) Aitäh!

    VastaKustuta
  2. Kalli-kalli on kõige armsam ja kõik muud siilikübarad ka. Kui nende äraõitsenud kroonlehed ära näpistada , saab ilusaid "trummipulki" lilleseadetesse.
    Uut värvi ei oskagi pakkuda - äkki roheline ?

    VastaKustuta
  3. Oled toreda sarja algatanud ... ainult Sa peaksid iga kandega jääma siiski ühe värvi juurde ... on meil selgem ja Sulle jagub ka materjali rohkemateks kanneteks, ... mis sest et sedasi pilte vähem on .... ;)

    VastaKustuta
  4. Jeti, väga tore võrdlus 'trumipulkadega':=
    Jüri, tead, mõtlesin ise seda sama, kuid välja kukkus ikka teistmoodi :D

    VastaKustuta
  5. Minu lemmik on esimene pilt ja titekas loomulikult ka ja kalli-kalli pilt!
    Nii vahva, ootan huviga järge!
    Muide, olen juba kordi ja kordi proovinud sisestada koodi..., et avaldada kommentaar...ja kuidagi ei õnnestu

    VastaKustuta