esmaspäev, 1. oktoober 2012

Värvirõõmu - lilla

Trilla-rilla kõige lillam :))) Kõige lillam, tõeliselt lilla õitseja on .... lavendel (Lavandula). Kui mina teda eelmisel aastal Hansaplantis nägin, siis teadsin kohe, et teda ma tahan. Ostsin kolm taime ja kui koju tulin siis kõndisin aias kolm tiiru.... peas üks suur küsimus, et kuhu kohta ma need küll istutan? Kõige lihtsam oleks olnud võtta üks suur lillepott ja nad sinna panna. Nende pottidega aga on üks igavene häda, nimelt kipub seal olev muld kiirelt kuivama ja sügisel oleksin ma ikka istutamise probleemi ees seisnud. Leidsin kiviktaimlast ühe väikese koha, kuhu need kolm taimehakatist ilusasti ära mahtusid. Kenasti kollasele kukeharjale taustaks. No oleks ma siis kohe teadnud, et lavendel kipub laiutama...

Niimoodi vaadates on päris tore värvide kontrast :)


Üks portreepilt ka ;)


Seda pilti vaadates tekkis mul endal küsimus, et miks ma siin niimoodi lagipähe pildistasin...? Kas tahtsin paremini tabada erinevate toonide kontrasti? Ei tea. Sest ühtegi profiilipilti ka pole... Aga kuna õis on lilla, siis sobib ta kenasti teemasse.

Kes veel ära ei tundnud, siis tegemist on rukkilillega ;) Muide, pärineb eelmises teemas mainitud 'Lapse oma peenar' projektist.



Eelmisel aastal oli mul suur aiakujundamise tuhin. Sai siis uuritud raamatuid ja küsitud targemate käest, et mis ja kuidas. No endal jooksid vahest juhtmed lihtsalt kokku. Päevakorral oli ka ühe ala katmine madalamate taimedega, mis võiks suvi läbi õitseda, ei kardaks kase alust kuiva pinda ja oleks nõus osalise varjuga. Ning selleks, et sobiks ka naabritega, pidi värvilt jääma valgete-roosade toonide vahele. 

Pärast pikki otsinguid leidsid oma koha seal kurerehad. Sel hetkel oli Hansplantis müügil selline sort nagu Sweet Heidy (Geranium 'Sweet Heidy'). Ainuke, mis vastas nõutud tingimustele - kõige roosam ka. Soetasin siis neid kolm tükki ja panin kenasti ritta. Kui siis taimed täies kasvuhoos olid, muutusid õied kuidagi lillakamaks... Ja oleks ma siis teadnud, et kurereha kipub nii kohutavalt laiutama. Nüüd peab talle vist uue kodu vaatama:)


Vot nii, otsa saidki septembrikuu õitsejad. Vähevõitu oli neid... seepärast otsustasin lõppu lisada veel lillasid õisi, mis juulis-augustis olid oma ilu kõrghetkel.

Minu teada on need täiesti 'looduslikud' kellukesed, olen nende hakatisi mitu aastat püüdnud välja rohida. Seekord loobusin, sest maasikate kolimisega kastidesset ei olnud nad enam peenras ees. Peab ütlema, et kui selline suur puhmas õitsema hakkas, siis olin ülimalt rahul, et tookord nii armuline olin :). Küll oli ilus lilla laik ja tegi mesilastele ka rõõmu:)


Järgmine helelilla lilleke on aed-õnnehein. On ju ilus nimi? ;) Kuigi, ütlen ausalt, ma ei tea miks see lill veel mul aias on. No tegelikult on ta ju päris kenakese õiega, õrnad kroonlehed ja vahva kollane südamik. Kuid mis ilu tast on, kui pikemaks kasvades kõik varred lamanduvad. Arvasin, et ehk on see ainult minul nii, kuid hiljuti sain teada, et ma polegi ainuke. Ühesõnaga... vaatame, kaua mul kannatst jätkub...


Ja lõpetuseks üks lilleke, mille nimi peaks olema sarikibeeris (Iberis umbellata). Pärineb temagi lapse peenra projektist, ehk siis lilleke, kes end igal aastal muudkui ise külvab. Arvad, et see pole lilla? Oled sa kindel? No vaata uuesti ;) Ütleme, et see on roosakas lilla.... no ja kui ei olegi, mis siis sellest, rõõmsavärviline vähemalt ;)


Nõndaks, sügisel õitsejate värvid said nüüd otsa. Jüri andis küll eelmise postituse all hea vihje, et järgneda võiks ka roheline.... No vaatame seda asja, kas leian peale puulehtede ja roheliste tomatite veel midagi rohelist ;)







9 kommentaari:

  1. :)) Mulle see värvirõõmus lõpukaader sobib väga :))
    Eelnev sisu ka, eriti Lavendel ja meenutus tolle hurmavast aroomist :)) (kogemus siis küll suisa teisest riigist)
    Aitäh! Ilus oli, loodan, et ei saand veel päris otsa!!!

    VastaKustuta
  2. On Sul aga seltskond seal aias koos - lavendel kipub laiutama, kurerehagi laiutab ... ülbikud tegelased peaks mainima ;)
    Selle rukkilille lagipähe pildistamises ma seekord ei näegi midagi paha ... sellisel moel joonistub isegi mingi geomeetria välja ja taust on ka päris hea ühtlane saanud ... seega ei midadgi hullu .... kui vaid ... ;) lause lõppu taipad vast ise ;)

    Oled siiski seda värvi päris korralikult esitlenud ja tore lugemine.

    Arvan, et küllap sa selle rohelisegi stiilipuhtalt välja vead :P Raskem oleks juba musta värvi kajastada ... ehkki must tulp mustas ööd kõlab ju lõbusalt ... aga noh, must ei ole ka tegelkult enam värv ... nagu ka valge, mis sisaldab endas kõiki värve ... samas loeme seda nagu eraldi värviks ... aga nüüd ma sattusin juba vist targutama ... esimene lisavärv mis mulle kohe meenus on oranz aga sa oled selle saialille suutnud juba osavasti teiste värvide juurde põimine ... olgu siis nii :)

    VastaKustuta
  3. :)) Ei teagi kohe mida nüüd teha... võib-olla siiski otsida mõni roheline pilt ka... Näis :))
    Jüri, ma vist tean, mida sa mõtlesid selle 'kui vaid...' all. Jah, see häiris mindki, kuid parem kaader oli udusem :))

    VastaKustuta
  4. otsi ikka rohelist ka kui leiad ... põnev kohe, mis aiast sellist leiad :)

    VastaKustuta
  5. Karin :) Võta ses suhtes vabalt, et ära lase end raamidesse suruda :) Jaga, mis arvad heaks jagada ;)) On see siis roheline või hoopis kirju :)
    Ma sattusin värskelt üht vahvat blogi vaatama, kus loodust erinevas võtmes (ka muud elu sealhulgas) näidatakse - isikupäraselt, nii nagu jäädvustaja heaks arvab ja sain niiii hea ja laadiva elamuse, et endast hakkas viimaks hale :) Taipasin, et olen sattunud ideaalsusihaluse ikkesse ja ei näegi enam alati ilmailu lihtsust ja võlu :) Ses mõttes, et kui objekt pole kaadris nii, kuis "olema peab" veatu jne, siis polegi nagu väärt esitleda... Ma kavatsen nüüd mõnda aega kümmelda sealse galerii lummuses ja siis vaatan ilmselt hoopis julgemalt oma pildipanga üle :))

    VastaKustuta
  6. Ma ei plaanigi Karinit raamidesse suruda, vastupidi püüan lihtsalt anda ideid ... et kuidas seda sarja saaks veel pikendada, sest idee on ju hea ... ja ise ma pole sellisele mõttele -värvide kaupa kandeid teha - tulnud ...
    Mis aga isikupärasussse puutub, siis ongi hea kui inimesed avaldavad asju omanäoliselt, ... sest sageli me näemegi ühte ja sama objekti erinevalt ... muidu oleks meil kõigil igav.
    Konkreetse rukkilille kohta ei ütelnud ma välja, et midadgi valesti on, vihjasin vaid oma maitsele ja Karin sain mõttest aru, mis ei tähenda et ta peab nüüd ennast muutma. Eks ma üritan ka edaspidi mõnikord oma kirjutistes avaldada oma maitset ja mõtteid ... selleks see kommentaarikastike siia loodud on ... ja eks me olemegi oma blogisid veidi teinud ikka ka lugejatele mõeldes, et ka neil oleks huvitav ja tore lugeda, mitte vaid endale ... kui pilte ja ka blogikandeid teha vaid enda tarbeks, siis miks mitte võtta arvutis word lahti ja kirjutada. Siis on eneseväljendus tagatud ja keegi õnneks ei saa ka su arvutisse tulla lugema ... ses mõttes on meis kõigis väike edevuseelement olemas ... tõestage vastupidist ... ;)
    Ausalt öeldes ma ei viitsiks küll oma blogikannete alt alati lugeda kommentaarina vaid imalaid mesimagusaid ahhetamisi ... või vaid ühte sõna - Super või AWWW või mida iganes ... see väljendab küll lugeja mingit emotsiooni kuid ei anna edasi tema mõtteid ja samahästi võib siis jääda mulje sellsest kandest, et kirjutaja lihtsalt viisakusest miskit viskas, et oleks kirjutatud või et oli lihtsalt kiire.
    Samas ei taha ma väänata oma olemust nagu ei püüa ka teistele oma vaateid peale suruda, ... ma ei saa midagi selle vastu, et kui ma näen midagi, mida saaks, võiks (mitte tingimata peaks)teisiti või paremini või hoopis uudsena teha, siis tahan selle välja öelda ... mõnikord avalikult, püüdes teisi avalikult mitte solvata, vahest kui leian, et avalikult ei sobi, siis olen ka sageli privas oma mõtte välja öelnud ... miks mitte anda meile kõgile võimalus koos arenemiseks ... sest olen sellest ka varem kirjtanud, et minu väljaütlemiste taga on pigem mõte, et kui keegi ei julge või ei taha oma mõtteid välja öelda, siis ei pruugi see isik äkki kunagi teada saada, et ka teist või miks mitte kolmandat moodigi on võimalik ja sellest oleks kahju ...
    Kui aga võtta või näiteks delfit,kus inimene paneb üles ilmselgelt uduse, koleda, või lausa hirmkoleda pildi ... ja me loeme sealt alt vaid kommentaare: super, vahva leid, tore pilt, imeline ... siis see on pigem kuritegu selle inimese vastu, õhutades teda jätkama sama hullusti ja inimene jääbki uskuma, et ta on imeliselt andekas, osav jne ... mis ei tähenda muidugi, et teda peab selle eest nüüd avalikult risti lööma ... alati on võimalik ju lihtsalt ignoreeridaa ...
    Mulle tundub ka, et sageli me mõtleme ja seejärel reageerime lihtsalt üle muutes oma elu sellega vaid keerulisemaks (eks ka mina aegajalt). Ollakse kinni mingites stereotüüpides ja siis juba tehakse ette järeldusi et kui ta miskit ütles, siis tingimata on mingi põhjus sees (a'la et kui eksvist ütles siis on ta kuri ja noomib ja osutab vigadele ja teeb maha ... )Samas võib mõnikord inimene tahta sulle lihtsalt midagi ilusat öelda ... ärme võta elu nii raskelt ja keeruliselt ning ärme võimenda asju üle. Kui ma tahaksin Karinit muuta ja noomida, siis ma oleks võinud seda samahästi teha privas, mitte avalikult. See koht siin ei ole tõenäoliselt õige koht sellisteks aruteludeks, seega kui Karin leiad, et mu pikk jutt on valesse kohta sattunud, siis kustuta lihtsalt see kanne, ... ma tõesõna ei solvu ning ei arvagi, et oleksin pidanud siia alla targutama tulema ... samas tahtsin selle välja öelda ...

    VastaKustuta
  7. Assapoiss! Kullakesed, ärge nüüd tülli minge :D
    Mina ootan igasugust tagasisidet ja kõik arvamused on lubatud;) Rõõm on lugeda, et postitus kellegile rõõmu teeb või uusi ideid genereerima paneb. Teinekord jääd ise hoopis raamidesse ja ei suuda hetkel kaugemale ja laiemalt näha :D Igasugused arvamused sunnivad mindki pingutama ja panevad asjadele teise pilguga vaatama.
    Nii et veelkord, kõik arvamused on teretulnud ja ma luban, et ei solvu ning nutma ei hakka.

    VastaKustuta
  8. :)) Pold' plaaniski tülli minna :)) Ma ei arvestanud ilmselt oma ridu seades taaskord erinevate kaaslugejate reageeringute võimalusega, vaid täitsa oma mätta otsast avaldasin mõtte, lootuses, et värvisaaga jätkub ja pole midagi paremat, kui asjade loomulik kulg :)) Sellesama minu mainitud blogi autor on ka heade raamatute autor ning ühes intervjuus ütles kena mõtte, mis praeguses juhus sobib siia konteksti ka, et "mitte ülbusest ja mitte üleolekust, aga tõsiasi on see, et kirjutades ei mõtle ma lugejale vaid arvestan vaid iseendaga." Minu "viga" mahub samasse lausesse :)
    Ilusat värvilist sügist!!!
    P.S. Roheline on hea värv ja tervendava vibratsiooniga, pealegi olla see intelligentsete inimeste värv ;))

    VastaKustuta
  9. Nii siis me ootame, Karin! Tulgu mis tahes värv! :)

    VastaKustuta