esmaspäev, 14. mai 2012

Pealkirjata...

Eelmisel pühapäeval sai käidud Viljandis Mulgi rattamaratonil. Oi ei, mina seal ei osalenud, sai lihtsalt kaasa mindud ja samal ajal järve ääres ootamise ja pildistamisega aega parajaks tehtud.

Siit mõned maratonil esireas startijad. Nimesid nimetamata...


ja Viljandi järve ääres oleval mänguväljaku nautleja.
 

Aga mitte see ei olnud mu tänase postituse ajendiks, vaid muljed, mida sain tagasiteel koju.
Viljandist ära sõitsime seekord teist teed mööda. Minu sooviks oli näha oma emapoolse vana-vanaisa ja tema esivanemate sünnikohta Sürgaveret. Kahjuks pole mul aga sellest kohast ainsatki kaadrit... ilm läks uduvihmaseks, kõik ümbritsev muutus halliks ja masendavaks, nii et mul polnudki tahtmist midagi jäädvustada... Ehk mõni teine kord.

Suure-Jaani jõudes köitis aga mu pilku ühe kiriku torn ja kuna tee äärde oli tehtud kena kohake parkimiseks, siis läksime kirikut lähemalt uudistama. Mulle avaldas muljet see punastest tellistest ehitis oma uhke sammastel sissepääsuga.


Tegemist on Suure-Jaani õigeusu kirikuga (ehk siis EAÕK Suure-Jaani Peetruse Pauluse kirikuga), mille seisukord oli aga väga nutune. Tornikuplid on roostetanud, ristid nendel külili vajunud ja iga hetk alla kukkumas.




Kirikutorni seintel kasvasid pisikesed puuhakatised, mis omakorda seina lagundasid.


Uudistasin kirikut ka tagantpoolt ja ega sealgi olukord parem polnud.



Muide, googeldasin - see kirik on arhidektuuri- ja kunstimälestis. Ehitatud 1906-1908 aastal.



6 kommentaari:

  1. Energilise päeva kaunis kurblich lõppfaas siis selles, mis nägid. Väga kahju on tõesti seda kõike näha piltidel ja mis siis veel kohapeal olles.

    VastaKustuta
  2. Järelikult pole seal ka enam kogudust, kes makse maksaks, sest riik ja muinsus ei suuda nii suurt ehitist ülal pidada.... Kurb on see meie väike riik omas vaesuses....

    VastaKustuta
  3. Jah, tõepoolest. Lugesin kuskilt, et viimane jumalateenistus peeti 1989 aastal. Ja hiljem surnud õigeusklikud maetakse nüüd luteri tavade järgi...

    VastaKustuta
  4. Kurb, kuid sarnane saatus on paljudel taolistel kirikutel ....
    Ei tea, milline näeks välja foto 50 aasta pärast samas paigas...

    VastaKustuta
  5. Pean siinkohal kordama Su oma sõnu - küll sina ka jõuad ;)

    VastaKustuta
  6. Kui ikka kogudust pole , siis vald teeb , mis suudab ja seda pole palju. Meie õigeusu kirik on vähemalt katuse saanud ja konserveeritud niivõrd/kuivõrd.Õigeusklike olemasolust piirkonnas pole aimugi ja ei kujuta ka ette , millisel muul moel saaks kirikut kasutada ilma , et jumala viha tegijatele ei langeks ! :D Väetisehoidla on seal juba olnud.
    Varemed ja lagunemine annavad siiski fotograafidele ilusaid võtteid.

    VastaKustuta