reede, 24. mai 2013

See salapärane samblik


Mõte teha samblale üks täiesti eraldi postitus tekkis siis kui sirvisin oma eelmise postituse jaoks Pärnumaa retkel tehtud pilte ja leidsin sealt ühe halli habeme, mille ma puutüvelt üles olin pildistanud.


Pärast seda hakkasin teadlikult sammaldunud kohti otsima. Kui aus olla, siis ega ma kaugele pidanudki minema, aianurka ainult. Meil on seal üks suur kivi, mis kipub sammalduma. Olen ammu mõelnud, et sealt saaks ehk mõne kaadri, nüüd siis võtsin asja ette. 

Niisiis, keerasin fotoka ja 100 mm makroobjektiivi vahele veel oma armsa Canon 25 II vaherõnga ning sukeldusin samblike maailma.

Esimesena siis selline tavaline samblavorm, mis lähivaates on veidi kadaka oksa moodi. Ainult et mitte nii torkiv :)


Järgmised kaadrid on sellest samast samblast, kuid siinsetel on õied küljes. Täiesti uus avastus minu jaoks, sest pole ju kordagi varem mingit samblikut nii lähedalt vaadanud.

Lõhistanukas

Kui siin nüüd hästi-hästi pingsalt vaadata, siis sellel kõige parempoolsemal õiel on näha ka õietolmu. Nägid? Noh, originaalfailis vähemalt oli näha :)


Nii, nüüd siis veidi suurem üldpilt.

 
Ja vot sellisest tupsukesest hakkabki vist midagi arenema...
 


Samal kivil laiutas ka mingi hall, narmaid meenutav samblikuline. Ei tea, kas selle õitseva isendi vanem vend? Lähivaates muutusid narmad kombitsateks ja oma üllatuseks avastasin pärast arvutist vaadates, et mõne sellise kombitsa tipus on suur silm. Oranzikas selline. No nii põnev! Nagu mingi tulnukate maailm :)


No ja kui kord juba makrovarustus olemas, siis üks pilt ka nii lähedalt, kui võimalik oli :)


Oi jaa, kui te teaks milline elu seal samblike sees kees. Mutukad, keda muidu palja silmaga tähele ei panekski, paistsid läbi makroobjektiivi selgesti kätte. Siin ongi üks tegelane endale õhtuks mugava pesa leidnud. 


Ja juhuslik kärbeski jäi pildile, sest muidu sulandus ta kenasti kivi mustriga :)


Ühe samblaga kaetud kivi leidsin veel, ootas teine mind kasvuhoone kõrval, kollaks-hallikas rüü üll. Sellised pisikesed, lehterjad moodustised vohasid kivi peal. Ja boonuseks sain äraeksinud väikese teopoisi.


Selle imeliku karvase sitika avastasin pildilt aga alles pärast fotode arvutisse laadimist.





Peab tõdema, et see väiksem kivi oli palju liigirikkam.

Leidsin ühe lehekülje, kus kirjeldatakse eirnevaid samblikke. Kel huvi, võib vaadata. Oma piltidel nende tuvastamisest loobusin. Las olla niisama ilupildid :)



2 kommentaari:

  1. Sinu samblikud on õpetlikud ja ilusate värvidega ja sügavad...makro teeb imet koos sinuga

    VastaKustuta
  2. Vaata kui hea et need samblad ja samblikud kõik nii tillukesed on .. väikesena tunduvad nad pehmed ja mõnusad ... kujutad ette et nad olekski nii suured nagu siin makropiltidel ...uhhh, ega vist ei tahaks ... sedasi näevad nad kõik koledad, tolmused ja määrdunud välja ... ehkki nende seas on ka sümpaatseid isendeid ja arvuti tagant on neid ju tegelikult üsna tore vaadata ;)

    VastaKustuta